Вести

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст, у организацији Црквене општине Кладово и под покровитељством локалне самоуправе, одржано је данас на градској плажи у Кладову.

Бројни верници, грађани и пливачи окупили су се у 11:30 часова у Храму Светог Георгија, и литијом кренули до плаже на Дунаву.

За три најбржа пливача Црквена општина обезбедила је медаље, а локална самоуправа новчане награде од 15, 10 и пет хиљада динара.

Међу 20 мушких пливача била је и дугогодишња учесница Светлана Вуковић.

Свештенство храма Светог Георгија предводио је Дејан Пајић, архијерејски намесник кључки и старешина храма, који је Часни крст спустио у Дунав.

Први до Часног крста допливао је Стеван Ђорђевић, други је дванаестогодишњи Вук Живанић, а трећи Боривоје Јовановић.

Почасна новчана награда, у износу од 10.000 динара, додељена је Светлани Вуковић која је данас обележила две деценије пливања за Часни крст.

Награде је у име локалне самоуправе уручио Бојан Божановић, заменик председника општине Кладово.

"Црквена општина и локална самоуправа као покровитељ негују традицију више од 20 година. Пливачи су показали част и храброст пливајући за Часни крст. Предивна је слика са кладовске плаже јер су бројни грађани изашли да охрабре и испрате пливање за Часни крст", рекао је Божановић.

Утисци учесника говоре да је диван осећај пливати за Часни крст, и да ће наставити традицију.

Иначе, на данашњи дан обавља се освећење Богојављенске воде, коју верници у свом дому чувају током године као велику светињу и користе по потреби јер се верује да има духовна и лековита својства.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs