Вести

ЂАЦИ ИЗДВОЈЕНОГ ОДЕЉЕЊА У ПОСЕТИ "ФАБРИЦИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ СТРУЈЕ"

Ученици кладовског издвојеног одељења ОШ "12. септембар" из Неготина, школе за образовање деце са сметњама у развоју, данас су, захваљујући Саши Николићу, председнику општине Кладово, и локалној самоуправи која је обезбедила превоз и Туристичкој организацији, обишли Хидроелектрану "Ђердап 1".

Шесторо ђака од првог до осмог разреда, у претњи наставника, пажљиво је пратило причу Весне Ђикановић, из ТОО Кладово, која их је упознала са историјом највеће хидроелектране у Европи.

У обиласку хидроенергетског гиганта, по нивоима, ученици су слушали о табли из римског периода, Сипској вучи и локомотивама, лоцевима, пловидби Дунавом, о највећој фабрици за производњу електричне енергије и њеном значају….Видели су преводницу, Капланову турбину и хидрогенераторе.

За успомену на данашњу посету ТО Кладово ђацима је даровала пригодне поклоне.

Дефектолог Бранкица Ђорђевић, наставник кладовског издвојеног одељења, истакла је да је сам излазак из оквира институције веома значајан за ученике јер се интегришу али и упознају природне лепоте.

На тај начин ђаци повезују теоријско знање из школе са практичним.

Захваљујући ангажовању локалне самоуправе ђаци ће, након данашње посете ХЕ "Ђердап 1", са пуно емоција причати о томе шта су видели.

Сваки вид излета показатељ је да је шира заједница отворена за њих, за сарадњу и разумевање њихових потреба, тиме пружамо шансу сваком детету, нагласила је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs