Вести

ДОЊЕ ПОДУНАВЉЕ-ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА БУДУЋНОСТИ

Промоција и панел дискусија о Доњем Подунављу одржана је јуче на 44. Међународном сајму туризма у Београду на којој су председници и представници општина изнели корисне информације о дестинацијама са туристичким потенцијалима, културном наслеђу, природним лепотама, гастрономији и гостољубивим домаћинима.

Након утисака туристичких блогера и модератора панела из "Трипин Србија", у панел дискусији су учествовали Небојша Мијовић, председник општине Голубац, Саша Николић, председник општине Кладово, Владимир Величковић, председник општине Неготин, Владимир Нојковић, директор Лепенског вира, Александер Бец, вођа пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам" и Ана Станковић, менаџерка пројекта ЕУ Делегације у Србији.

"Кладово је једна од најлепших и најчистијих општина у Србији, поносан сам становник места где је Дунав најлепши. Туризам не познаје границе. Путна инфраструктура уређена је од Голупца према Кладову и ка Нишу. Прошле године бележимо рекордан број туриста са 102.000 ноћења, од чега 80.000 чине домаћи туристи. Водопад Бледерије један је од најлепших водопада, баштинимо наслеђе Римског царства Трајанову таблу, остатке Трајановог моста који је хиљаду година био најдужи мост на свету и римско утврђење Дијану. Највећи бисер наше општине је тврђава Фетислам која је прошле године обновљена захваљујући фондовима Европске уније и ГИЗ-а, Влади Србије и председнику Републике, али и несебичним залагањем људи из локалне самоуправе. Свечано отварање тврђаве Фетислам планирано је за Дан општине 26. априла", истакао је Саша Николић, председник општине Кладово.

Алекдандар Бец, вођа ЕУ пројекта за културно наслеђе и туризам и представник ГИЗ-а, каже да је Источна Србија посебна туристичка дестинација са природним лепотама, културним наслеђем, локалним легендама и причама, Дунавом, добрим људима…Европска унија улаже у туризам и културно наслеђе јер туризам има потенцијал да буде покретач економског развоја и да отвара нова радна места.

Културно наслеђе је важно за идентитет, а културна разноликост представља највеће богатство Европе, нагласио је Бец.

"Европска унија је пријатељ источне Србије. Због тога подржавамо развој туризма и богатог културног наслеђа, у сарадњи са општинама, туристичким организацијама и другим институцијама на локалу. Источна Србија има шта да понуди, због те своје разноликости и потенцијала, Европска унија ће наставити да је подржава као и до сада", рекла је Ана Станковић, менаџерка пројекта ЕУ Делегације у Србији.

Сајамски штанд Доњег Подунавља био је премали да прими све знатижељне посетиоце.

Туристичка организација општине Кладово, заједно са колегама из туристичких организација Доњег Подунавља, поред промотивног спота на видео биму, рекламног материјала и нове брошуре о смештајним капацитетима, за посетиоце и потенцијалне туристе, организовала је наградну игру са ваучерима за ноћење, за оброке у локалним ресторанима и обиласке разних локалитета.

"Посећеност штанда је велика, то смо очекивали, и за то се спремали. Ове године, у фокусу ТО Кладово је водопад Бледерија, тврђава Фетислам и активни туризам. Заједнички наступ општина је један од показатеља добре сарадње и годинама радимо на унапређењу и иновацијама туристичке понуде. Циљ нам је да продужимо боравак гостију. Захваљујући доброј сарадњи са локалном самоуправом и привредним субјектима значајан је пораст туриста у нашој општини. Ваучери које обезбеђује Министарство туризма и омладине Републике Србије додатно мотивишу домаће туристе да посете и доживе све лепоте Доњег Подунавља, а уједно и учвршћују сарадњу између општина које чине овај регион", напоменула је Александра Васиљевић, в.д. директора Туристичке организације општине Кладово.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs