Вести

ЛИЧНИ ПРАТИОЦИ СИГУРНА СУ БАЗА ДЕЦИ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

У скупштинској сали Општине Кладово данас је почела дводневна обука за личне пратиоце деце са сметњама у развоју у васпитно-образовном систему, након чега ће 25 полазника добити лиценцу за рад у пружању услуге социјалне заштите.

Организатори предавања су "Инклузија данас" из Прокупља и недавно су држали едукације за геронтодомаћице, па данашња обука представља наставак успешне сарадње.

Саша Николић, председник општине Кладово, пожелео је добродошлицу полазницима и истакао да је локална самоуправа препознала значај ове услуге социјалне заштите и из буџета издвојила средства за едукацију.

"Ово је друга услуга, поред геронтодомаћица, којом проширујемо сервис услуга социјалне заштите својих грађана. Обуком за личне пратиоце и њиховим даљим ангажовањем подићи ће се квалитет живота деце и њихових породица", рекао је Николић.

Говорећи о циљу обуке, падагог и едукатор из Новог Сада Катарина Мајкић нагласила је "да је неопходно да сваком детету са сметњама у развоју пружимо помоћ, али и да смањимо његову дискриминацију. На првом месту је да се лични пратиоц емоционално повеже са дететом, он је сигурна база у заједници и вртићу, неко ко му помаже и охрабрује за нове вештине".

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs