Вести

На локацији некадашњег сметлишта у Рткову саграђен еко-парк

У насељу Ртково, на локацији бивше дивље депоније са које је уклоњено 300 кубика разног отпада захваљујући пројекту општине Кладово и Министарства за заштиту животне средине, на површини од 2450 квадрата сада се простиру еко-парк и дечије игралиште са мобилијаром.

Реализација пројекта "Рекултивација земљишта у центру села Ртково" потврђује да је у фокусу ресорног министарства решавања проблема са дивљим депонијама широм Србије уз подршку локалне самоуправе и грађане.

Ресорно министарство суфинансира пројекте у 43 града и општине у Србији, а за ту намену издвојено је готово 333 милиона динара.

Општина Кладово је успешно реализовала еко-пројекат којим је елиминсано некотролисано одлагање отпада, па је вишегоишњи проблем трајно решен.

"Јако је важна добра сарадња са јединицама локалне самоуправе, јер смо заједно са грађанима партнери када је реч о очувању животне средине", нагласио је Александар Дујановић, државни секретар Министарства заштите животне средине.

"Пројекат "Рекултивација земљишта у центру села Ртково" допринео је да се на девастираном земљишту трајно уклони значајан извор загађења у насељу, као и да се промене навике мештана које директно утичу на квалитетнији живот. Осим што је улепшан животни простор пројекат ће унапредити и туристичке потенцијале тог дунавског насеља", истакао је Саша Николић, председник општине Кладово и додао да је туризам област која представља замајац локалног-економског развоја.

"У протекла два месеца у општини Кладово, у 23 насеља, завршено је чишћење 26 депонија са којих је уклоњено близу 24.000 кубика комуналног отпада. Наша су очекивања да ће то допринети да се становништво одговорније понаша и смеће одлаже на места која су предвиђена за те намене. Општина Кладово кандидовала је оне депоније које су биле највидљивије и које су највише сметале грађанима", навео је Николић.

Еколошки пројекат у Рткову подразумева и асфалтирање приступне саобраћајнице до еко-парка.

Вредност радова је 5 милиона динара, пројекат са 4 милиона суфинансира Министарство заштите животне средине, док је учешће локалне самоуправе додатних милион динара.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs