Вести

ОБЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ КЛАДОВО

Председник општине Кладово, Саша Николић, организовао је пријем пуковника Евгенија Анпилова, заменика изасланика одбране амбасаде Руске Фердерације у Београду поводом обележавања Дана ослобођења општине Кладово.

Пуковник Евгениј Анпилов и делегацијa локалне самоуправе положили су венце и цвеће на Споменик на обали Дунава у насељу Вајуга.

На том месту 22. септембра 1944. године припадници трећег Украјинског корпуса Црвене армије прешли су Дунав, ушли су у тадашњу Југославију и у садејству са јединицама Српске девете удaране бригаде кренули су у завршне операција за ослобођење земље од фашистичког окупатора.

Цвеће су положили и чланови делегације руске компаније "Силовији машини" чији су запослени ангажовани на ревитализацији хидроагрегата у ХЕ "Ђердап 1".

Иако се 22. септембар више од две деценије не обележава као Дан ослобођења општине Кладово, локална самоуправа чува сећање на тај датум.

Дан ослобођења Кладова обележен је и полагањем цвећа на спомен обележја у граду подигнута у спомен на страдале у Великом, у Другом светском рату и у ратовима деведесетих година прошлог века.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs