Вести

Општине лидери у области популационе политике: Интензиван развој туризма задржава младе у Кладову

На састанку Саше Николића, председника општине Кладово и делегације Фондације "Дајана Пауновић" посвећеном популационој политици у Републици Србији, указано је да је кључни преокрет, за долазак страних инвестиција била обнова магистралне саобраћајнице Кладово - Доњи Милановац.

Иако је источна Србија деценијама уназад погођена негативним демографским и миграционим трендовима, захваљујући интензивном развоју туризма и изградњи путне инфраструктуре, општина Кладово успела је у последњих неколико година да успори миграције и одлазак младих из ових крајева.

На састанку Саше Николића, председника општине Кладово и делегације Фондације "Дајана Пауновић" посвећеном популационој политици у Републици Србији, указано је да је кључни преокрет, како за долазак страних инвестиција тако и за развој туризма у граду који важи за туристички бисер источне Србије, била обнова магистралне саобраћајнице Кладово - Доњи Милановац која је изграђена захваљујући залагању председника Републике Александра Вучића.

Николић је истакао да је политика локалне самоуправе у Кладову да је побољшање свеукупних услова живота, како у градској тако и у сеоским срединама, једини пут да становништво ове општине, посебно млади, остану да живе у овим крајевима.

"Мере популационе политике спроводимо тако што финансијски помажемо за свако новорођено дете, и то за прво и друго дете са по 50.000 динара, док за треће рођено дете издвајамо по 100.000 динара. Такође смо издвојили средства за помоћ при лечењу стерилитета и вантелесну оплодњу. Ове године планирана је помоћ за 10 парова, а биће им додељена средства у износу од по 100.000 динара. Ово право може се искористити три пута. Локална самоуправа сваке године обезбеђује бесплатне уџбенике за ђаке прваке. Такође, имајући у виду потребе родитеља, одлуком Скупштине општине трошкови целодневног боравка за треће дете у предшколској установи плаћа се из општинске касе", истакао је Николић само неке од мера које ова општина примењује у области демографске политике.

Николић је указао да је у последњих неколико година евидентан раст капиталних инвестиција у јавну инфраструктуру, обнову јавних објеката, школа, центра за социјални рад, али и инвестиција за очување културног наслеђа, унапређење енергетске ефикасности и заштите животне средине.

"Улагања у туризам и екологију су приоритети општине и сва улагања у инфраструктуру, обнову културно-историјских споменика, уређење јавних површина и објеката, директно утичу на туристички промет. О успешности инвестиција говори и податак да већ сада, у односу на прошлу годину имамо раст од преко 100 одсто у броју ноћења. Такође, можемо да се похвалимо и обновом градске тврђаве Фетислам у чију је ревитализацију до сада уложено преко 3 милиона евра, већином из европских ИПА фондова", поручио је Николић.

Говорећи о циљу организовања серије трибина и радних састанака на тему унапређења мера популационе политике, Дајана Пауновић, оснивачица фондације која носи њено име, истакла је да је намера ове организације да се мере популационе политике државе приближе грађанима, као и да се пронађу механизми који би поспешили сарадњу централних власти са локалним самоуправама.

"Да би мере у области демографије дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа у томе је незаменљива. Нажалост, у јавности се мало и недовољно говори о томе шта је то добро урађено. Медији више осветљавају проблеме него лепе ствари, а као људи из цивилног сектора приметили смо на терену да су многе локалне самоуправе, а ту бих као посебно светли пример издвојила Кладово, много тога доброг урадиле", поручила је Пауновићева.

Пауновићева је указала на неопходност да држава убудуће издваја значајнија средства од оних која су издвајана до сада, како би се финансирали пројекти локалних самоуправа и цивилног сектора у овој области.

Она је истакла да је добро што је популациона политика препозната од државних институција, али и цивилног сектора, као високо позиционирана на агенди приоритета, због чега се отвара велики простор за сарадњу како би се у овим областима постигао пун ефекат.

 

 

 

Извор: republika.rs