Вести

Посета министра Весића Кладову

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Саша Николић, председник општине Кладово, обишли су јуче Велику Врбицу, где се изводе радови на канализационој мрежи у оквиру пројекта "Чиста Србија".

Према пројекту, у општини Кладово биће изграђено укупно 40,6 километара канализационе мреже.

Иначе, у Борском округу, према речима министра Весића, ради се укупно 160 километара канализационе мреже и то у Бору 105, Мајданпеку 14 и Кладову 40,6 километара, уз два постројења за прераду отпадних вода.

Држава Србија, у ове три општине, улаже 85 милиона евра, од чега око 23 милиона у канализациону мрежу кладовске општине.

"Када се пројекат заврши имаћемо општину покривену канализационом мрежом и постројењем за прераду отпадних вода, чиме ће се у Кладову живети онако како се сада живи у многим развијеним земљама Европе. Када су у питању отпадне воде, нећемо тровати своју околину и природу, већ ће се оне прерађивати и враћати у природу у прихватљивом и чистом стању. На тај начин ћемо показати да смо одговорни према природи", рекао је Весић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакао је да други велики пројекат који чека Кладово у будућности је наставак изградње Дунавског коридора, од Пожаревца, Градишта до Голупца.

Планирано је да се коридор до краја 2025. године заврши до Голупца, а до Пожаревца до краја наредне године.

"Већ пројектујемо наставак Дунавског коридора до Кладова. На тај начин ћемо Кладово и друга места уз сам Дунав повезати брзом саобраћајницом са Београдом и другим деловима Србије, што ће потпуно променити начин живота овде и показати да људи могу да живе нормално и пристојно од свог рада, јер ће довести нове инвестиције, бити велики замајац за развој туризма и локалних бизниса. Веома је важно, јер Кладово је подунавски град, да ми као Србија сада дајемо посебан акценат развоју река у оквиру пројекта "Заплови Србијом", који подржава и Европска унија. То значи изградњу марина, наутичких села, пристана, који ће омогућити већи број туриста. Сваке године бележимо све већи и већи број туриста на речним крузерима, што је врло важно за Кладово и сва места која се налазе на самој реци", нагласио је министар Весић.

Министар је истакао да "Кладово више неће бити, како се то некада колективно говорило, последње место у Србији, већ ће бити добро саобраћајно повезано" и изразио наду да ће се једног дана овде вратити хидроглисер који је ишао од Београда до Кладова.

На тај начин, рекао је Весић, омогућиће се да још више људи дође овде и да место постане још атрактивније за живот.

"Суштина праве децентрализације у Србији јесте политика председника Александра Вучића, а то је да се сва места саобраћајно повежу, нека брзом пругом, саобраћајницом, реком или аутопутем. Тако ћемо омогућити да се сва та места развијају, да људи могу брзо да путују, да остају да живе ту где јесу, а долазе и неки други људи који се враћају из простог разлога што сва та места постају добра за живот, што и јесте политика коју води Александар Вучић и Влада Републике Србије", рекао је Весић.

Саша Николић, председник општине Кладово, захвалио се министру Весићу и његовим сарадницима на посети и додао да је ово важан пројекат за општину.

"Кладово неће бити последње последње место у Србији већ прво, зато што смо општина која се развија и овај веома важан пројекат, из свог буџета, никада не би могли да урадимо. Захваљујући председнику Александру Вучићу, ресорним министарствима и Влади РС добили смо нешто што иначе никада не би добили. Дунавски коридор значи нам много, повезује нас са свим главним саобраћајницама и са ауто-путевима. Довешће инвеститоре, али пре свега нове туристе који су нам врло битни, јер се Кладово ослања на туризам као један од основних замајаца развоја општине Кладово. Прошле и ове године, имали смо 102.000 ноћења, и верујем да ћемо следеће године имати више, јер томе доприносе путеви. Све остало што радимо, за очување заштите животне средине је и пример изграђене Топлане на биомасу, уз помоћ Владе РС, у вредности 800 милиона динара", рекао је Николић.

Радове на канализационој мрежи обишли су, поред министра Весића, Мирослав Алемпић и Душан Радоњић, помоћници министра, као и најближи сарадници председника општине Кладово, Бојан Божановић, заменик председника општине Кладово и помоћници Невенка Болдорац и Славољуб Малетић, као и директори јавних предузећа у Кладову.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs