Вести

Постављена заштитна пешачка ограда у зони ОШ "Вук Караџић"

У зони Основне школе "Вук Караџић" у Кладову, јуче и данас, постављају се заштитне пешачке ограде ради веће безбедности ђака и осталих учесника у саобраћају.

Иста заштитна пешачка ограда биће постављена и код Средње школе.

Радове су данас обишли Саша Николић, председник општине Кладово, Бојан Божановић, заменик председника општине и Данијела Бојанић, координатор Савета за безбедност саобраћаја општине Кладово.

"Ближи се 1. септембар када деца крећу у школу. Циљ нам је њихова безбедност, да их усмеравамо на пешачке прелазе. Обилићева улица је најфреквентнија, где смо имали појаву паркирања аутомобила на тротоару, чиме је била угрожена безбедност деце и осталих пешака. На овај начин, постављањем заштитне пешачке ограде сигурно ћемо повећати безбедност деце и људи који се крећу пешачким стазама. Са истим циљем заштитна пешачка ограда биће постављена и код Средње школе. У наредном периоду, за неких 15-ак дана, поставићемо ограду испред школе тако да ћемо заокружити комплетно школско двориште, а поставићемо и капије на самом уласку у школу. Морамо сви заједно да радимо на безбедности деце. Опет апелујем, и сада и када крене школска година, на возаче да успоре поред школе, да поштују ограничење од 30 километара на сат, јер је то први услов да заштитимо наше најмлађе. Ми као локална самоуправа увек ћемо покушавати на овај начин да изнађемо још боља решења. Средства су из Савета за безбедност саобраћаја, од прекршаја, и ми их усмеравамо на овакав начин. Та средства користе саобраћајна полиција и Хитна помоћ. Овакве ствари ћемо радити и убудуће. Постављена је ограда и у Букатаревићевој улици, где је мало виши тротоар, и заштитили смо не само децу него и старије суграђане од непредвиђених ситуација", рекао је Саша Николић, председник општине Кладово.

Координатор Савета за безбедност саобраћаја општине Кладово, Данијела Бојанић, напомиње да се заштитна пешачка ограда поставља у зони Основне школе "Вук Караџић", а биће постављена и код Средње школе у Кладову.

"Код основне школе дуж дела Обилићеве улице и у Букатаревићевој поставља се заштитна пешачка ограда дужине око 230 метара. Такође, у зони Средње школе биће постављена заштитна пешачка ограда дужине око 40-50 метара, од улазне капије према државном путу првог реда. Инвестициона вредност је око 1,3 милиона динара. Средства су издвојена из Савета за безбедност саобраћаја, настала од прекршајних пријава на територији општине Кладово. Циљ постављања ограде је заштита школске деце и осталих учесника у саобраћају. Надамо се да ћемо постављањем ове ограде да заштитимо децу, али и пробудимо свест да прелазе улицу на пешачки прелаз. У парцели основне школе је аутобуско стајалиште намењено искључиво ученицима. Постављањем ограде желимо да се деца каналишу директно на аутобуско стајалиште, да не прoлазе улицу која је намењена за једносмерни саобраћај, нема довољну ширину и тротоар је мало веће нивелационе висине. Из тог разлога децу штитимо и од возила и пада са тротоара", напоменуо је координатор Савета за безбедност саобраћаја општине Кладово.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs