Вести

Реализација програма стручна пракса и запошљавање лица из категорије теже запошљивих

У оквиру реализације Локалног акционог плана запошљавања, општина Кладово и Национална служба потписали су Уговоре са 4 послодаваца код којих ће се осморо младих Кладовљана, по четворо са факултетском и са дипломом средње школе, кроз програм Стручна пракса оспособљавати за самосталан рад у струци без заснивања радног односа.

Реч је о програму који је усмерен на особе са евиденције Националне службе и важан је за младе људе без посла.

Стручна пракса једна је од мера активне политике запошљавања са позитивним искуствима која је препознала и локална самоуправа па се ангажује у решавању радног статуса младих и школованих Кладовљана, јер је за ту меру издвојила 3 милиона динара.

За тај програм општина Кладово и Национална служба за запошљавање расписали су други позив који је отворен до 15 новембра.

"У првом позиву одобрено је 1.781.000 динара, нераспоређено је 1,2 милиона динара, па је други позив прилика да се наши млади суграђани укључе у једну од активних мера запошљавања коју заједно реализујемо са НСЗ",истакао је Саша Николић, председник општине Кладово.

Из буџета за 2021. годину, општина Кладово је за програм запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих за субвенције послодавцима издвојила 1,5 милиона, док је ту меру активне политике запошљавања држава подржала са додатних 1,3 милиона динара.

Локални акциони плана запошљавања општине Кладово, усаглашен је са Националним акционим планом запошљавања , па ће се и наредне три године издвајати финансијска средства за реализацију програма Стручна пракса, као и за програма запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих, који подразумева субвенције послодавцима за отварање нових радних места.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs