Вести

РИМСКО НАСЛЕЂЕ КОЈЕ ОБЈЕДИЊУЈЕ ПОДУНАВЉЕ

Галија "Danuvina Alacris" аутентично реконструисан римски дунавски брод из 4. века нове ере допловио је синоћ до градске марине у Кладову, а данас је, без обзира на кишу, изазвао велико интересовање мештана али и ученика основне школе и деце из вртића.

Посаду галије, настале као део међународног пројекта десет подунавских земаља, дочекао је Саша Николић, председник Општине Кладово, Душан Белић, заменик начелника општинске управе, Александра Васиљевић, директорка ТОО Кладово и Жаклина Николић, директорка Библотеке "Центар за културу" Кладово.

Према обичају, две девојке обучене у народну ношњу са погачом и сољу дочекале су вишечлану међународну посаду састављену не од професионалних веслача већ од правника, економиста, археолога, професора…истиче Немања Мрђић, сарадник Археолошког института Србије и водич ове пловидбе.

Ивана Радуловић, наставница историје у ОШ "Вук Караџић" уприличила је да неколико ученика ове школе буде одевено у традиционалну римску одећу.

Наравно, дружење са школарцима настављено је на самом броду где им је посада римске галије објаснила технике веслања и пренела утиске пловидбе.

Иначе, циљ пројекта "Living Danube Limes" је да се привуче пажња становника Подунавља и приближи заједничко археолошко и историјско наслеђе али и спровођење мноштва мера за заштиту античке инфраструктуре и развој туристичког потенцијала 2000 година старог римског наслеђа које је и даље присутно и видљиво дуж целог Дунава.

Галија изграђена у Немачкој у оквиру пројекта "Living Danube Limes" плови Дунавом од 20. јула, а веслачи се мењају на 12 дана. Пропутовали су Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску и Хрватску.

У нашу земљу упловили су 9. септембра, а данас након разгледања поставке Археолошког музеја Ђердапа настављају пловидбу ка Брзој Паланци.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs