Вести

Сумирање резултата из 2019. године

Повереник Саша Николић сумирао је резултате из 2019. године и најавио је капитална улагања у 2020. години.
У 2019. години из буџета општине Кладово опредељено је близу 47 милона динара у инвестиционе радове, На почетку нове грађевинске сезоне асфалтирано је шест улица у граду и на градској периферији укупне дужине 1065 метара, по којима су мештани готово пола века газили по блату и прашини. Та инвестиција коштала је око 9 милиона динара. У оквиру радова на реконструкцији градске зелене пијаце у Кладову, бехатон коцкама поплочано је 1360 метара квадратних корисне површине монтиране су 32 нове типске тезге, вредност радова премашила је 13 милиона динара. За уређења простора у градском језгру укупне површине 2200 квадрата као и за уређење пешачке стазе дужине 190 ширине 4 метра од раскрснице улице пуковника Љубомира Томића до платоа код Дома омладине утрошено је 17,2 милиона динара. Изградња платоа за потребе међународног путничког пристаништа "Кладово" коштала је 5 милиона,код Дома културе у Кладову асфалтирано је 450 квадрата јавне површине у на којој је изграђено 13 места за паркирање путничких возила, за те радове издвојено је 2,5 милиона динара. Ипак највише новца рекордне две милијарде динара уложено је у путну инфраструктуру из државног буџета.
Реч је о три капитална пројекта која ће променити живот грађанима општине Кладово, то су прва фаза рехабилитације државног пута другог А реда Кладово-Милутиновац у дужини од 8 километара, у оквиру пројекта Рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја који се финасира из зајма Европске инвестиционе банке. Изводе се радови на државном путу првог Б реда број 35 Кладово - Брза Паланка укупне дужине 23,3 километра, после четири године од катастрофалних поплава у финишу грађевинске сезоне саграђен је нови моста код Милутиновца дужине 76, ширине 13 метара. Осим тих радова асфалтирано је 2500 метара дела пристпуног пута који Велику Каменицу повезује са државном саобраћајницом првог Б реда Кладово -Неготин.
У наредој години тренд инвестиционих радова се наставља изградњом топлане у насељу "Пемци" уз финансијску подршу Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Стрбије, док је у буџету општине Кладово за инвестиционе радове опредељено 36 милиона динара.
Наредне године предстоји нам и реализацији пет пројекта у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. Пројекти из области здравства, туризма, заштите животне средине и управљања ризицима укупне вредности око 2,5 милона евра суфинансираће се средствима Европске уније, док је учешће локалне заједнице 15 одсто. Један од њих је пројекат из области туризма "Тајне средњовековних трђава" укупне вредности 828.732 евра, који се односи на уређење Малог града који 1524. године подигнут у средњовековој тврђави "Фетислам".
Капитална инвестиција у 2020. години је и изградња канализационе мреже у селима Велика Врбица, Ртково, Корбово и у делу Милутиновца. Завршетком тих радова створиће се услови за асфалтирање деонице Кључког пута од Велике Врбице до Милутиновца укупне дужине 21 километар.