Вести

Свечано отворена обновљена тврђава Фетислам

Поводом Дана општине Кладово, председник Републике Србије Александар Вучић свечано је отворио обновљену тврђаву Фетислам и Летњу позорницу.

Догађају су присуствовали Маја Гојковић, потпредседница Владе РС и министарка културе, Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције, Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације ЕУ, Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији, председници и градоначелници из суседних општина, Саша Николић, председник општине Кладово, и многи други.

На Летњој сцени присутнима се обратио Александар Вучић, председник РС.

"Фетислам данас изгледа величанствено и никада од 1867. године када је прешао у наше руке није овако лепо изгледао, као ни Кладово. Хвала нашим европским партнерима на огромном новцу који су овде уложили, не само у Фетислам већ и у инфраструктуру који доприноси развоју туристичких капацитета. Нама остаје да урадимо овде Здравствени центар, и урадићемо, и ускоро крећемо. Оно што је још важније за све овде, је изградња брзе саобраћајнице до Голупца, а одатле ћемо преко Милановца до Брзе Паланке, а онда северно за Кладово и јужно за Неготин, како бисмо читав овај крај повезали са Београдом и остатком Србије. Хоћемо да вратимо људе из иностранства, хоћемо да их молимо да своје знање врате у своју Србију, и ми их чекамо раширених руку и увек су добродошли", рекао је Вучић.

Тврђава Фетислам је реконстриусана финансијском подршком Европске уније и Владе Савезне Републике Немачке, у оквиру пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам" уз учешће и сарадњу Владе Републике Србије и Општине Кладово. Амбасадор и шеф Делегације Европске уније, Емануеле Жиофре, истакао је "да је реконструкција тврђаве била природна ствар наставка сарадње између ЕУ и Србије у ревитализацији утврђења на Дунаву. Започели смо ову сарадњу са Голубачком тврђавом, затим оном у Бачу, а ево сада завршили смо и Фетислам. Тврђава Фетислам је део српског историјског и културног наслеђа, али исто тако и део нашег заједничког европског наслеђа, наше заједничке прошлости и зато бринемо о културном наслеђу зарад наше заједничке будућности. Улагањем у културно-историјске споменике подржавамо и подстичемо развој туризма. Подршку дајемо и малим локалним бизнисима".

Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији, нагласила је да вечерашњи догађај "значајан за људе у Србији и Европи, дан када славимо заједничко културно наслеђе које је важно за развој Кладова и читавог Доњег Подунавља. Тврђава Фетислам, смештена уз обалу Дунава, повезује Србију са суседима и читавом Европом и подстицаће још више људи да откривају и истражују културно наслеђе. Откривање културног наслеђа подстиче туризам, а општина Кладово је пример како спој туризма и културног наслеђа може допринети локалном развоју, од отварања нових радних места па до производње и промоције локалних производа и заната. Улагање у тврђаву повећаће атрактивност овог дивног града не само за посетиоце из Србије и суседних земаља Румуније и Бугарске него и шире, из читавог света".

Након званичног отварања одржан је концерт "Cine and Rock" оркестра на Летњој позорници у Малом граду тврђаве Фетислам.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs