Вести

Тврђава "Фетислам" у Кладову обновљена после 50 година

Тврђава Фетислам је главно обележје Кладова, а после 50 година небриге и деградације напокон се подигла из рушевина и коначно добија изглед и садржаје које заслужује.

"Реконструкцијом тврђаве Фетислам, осмишљавањем нових услуга и садржаја у циљу презентовања културног наслеђа и туристичких потреба, на локалитету од 16 хектара, "Фетислам" ће представљати главни туристички производ у највећем развојном потенцијалу Кладова, у туризму", рекао је Саша Николић, председник општине Кладово у сусрет обележавању Дану општине који се обележава 26.априла.

"Планирано је отварање сувенирница, галеријских простора, музејских поставки, историјских кафеа, летњих башта. Већ овог лета оживеће музичко-сценским програмима Летња сцена у Малом Граду и мултифункционална сала у Визитор центру. Посетиоци ће моћи да истражују Барутану, скривени пут и куле у Малом Граду, лагуме, капије и бастионе. Планирани и припремљени програмски садржаји и услуге даће сваком посетиоцу могућност да осети и истражи део богате историје и важних историјских догађаја кроз које живи Фетислам већ 500 година", истакао је Николић и додао да је све урађено захваљујући Влади Републике Србије, фондовима Европске Уније и као и Општини Кладово.

Када говоримо о Кладову и Ђердапу, поред поменуте тврђаве Фетислам, главни туристички потенцијали Кладова су Ђердапска клисура и њене изузетне природне лепоте и многобројни историјски споменици из различитих епоха, затим ХЕ "Ђердап 1" као највећа хидроелектрана у овом делу Европе и бројни угоститељски капацитети који најбоље осликавају велико гостопримство наших грађана и изузетно гастрономско умеће.

Како је навео Николић, Кладово је у протеклих пар година, подршком државе, односно великим капиталним улагањима и инвестицијама унапредило услове за живот својих грађана.

"Ми као локална самоуправа посебну пажњу посветили смо младима, породицама са децом, јер су они будућност нашег града и општине. Циљ нам је да стварањем квалитетних услова за живот и рад, уз многобројне културне, спортске и друге садржаје, младима понудимо перспективу за економску егзистенцију и живот у нашем граду. Успевамо у томе да их задржимо, у највећој могућој мери", додао је Николић.

Како истиче, интензиван развој општине Кладово није био могућ без добре доступности и инфраструктурне повезаности. Саобраћајна повезаност Кладова са Београдом и другим центрима у земљи се значајно унапредила изградњом нових и реконструкцијом постојећих саобраћајница.

"Наставићемо да обнављамо и развијамо инфраструктуру. Апсолутни приоритети су нам улагања за унапређење услова рада образовних и здравствених установа и институција, али и за нова радна места и останак младих у општини Кладово", рекао је Николић.

 

 

 

Извор: blic.rs