Вести

У КЛАДОВУ ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК ПАРТНЕРСКОГ ФОРУМА

У скупштинској сали општине Кладово данас је одржан први састанак Партнерског форума за израду Плана развоја општине Кладово, који треба да буде завршен до априла наредне године.

Након тога, следи његово усвајање од стране локалног парламента.

План развоја је највиши документ локалне самоуправе из којег проистичу други секторски планови.

Састанку су присуствовали заменик и помоћник председника општине, консултант NALED-a, представници јавних предузећа, невладиног сектора, привреде и грађани.

Бојан Божановић, заменик председника општине Кладово, нагласио је да су овакви састанци добри јер разговарамо о будућности нашег места, а уз помоћ NALED-a израдићемо План развоја.

Општина Кладово постаје значајна туристичка дестинација, а културни печат свакако даје тврђава Фетислам.

Од стратешког значаја је и изградња базена.

Значи, један од праваца развоја је туризам јер има потенцијала.

"Кладово је једна од 10 општина које ће имати користи од унапређеног планирања и услуга које пружају локалне самоуправе, а подржано је од GIZ-а и NALED-а. Овај Партнерски форум је први у низу од три која су предвиђена. Циљне групе су, поред локалне самоуправе која је задужена за развој, представници цивилног друштва и приватног сектора. Још увек не знамо у ком правцу ће ићи план развоја, кроз области – инфраструктуре, заштите животне средине, спорта, здравствене заштите, културе… Сигурно је да ће бити три или четири праваца развоја. Сазнаћемо кроз анкете, разговоре, постере…", рекла је Наташа Андрејевић, консултант NALED-а.

Израда Плана развоја општине Кладово финансира се из средстава Немачко-српске развојне сарадње у оквиру пројекта "Подршка реформи јавне управе у процесу приступања Европској унији" који спроводи GIZ. Пружање подршке при изради Плана развоја реализују Национална алијанса за локални економски развој и Балкански центар за регулаторну реформу, у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs