Вести

У општини Кладово почела реализација пројекта "Чиста Србија"

У присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Томислава Момировића, у општини Кладово почела је реализације пројекта "Чиста Србија" радовима на изградњи канализационе мреже у Великој Врбици дужине 7547 метара.

То је једна од шест локација у општини Кладово која ће добити 41 киломатар канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода у приградском насељу Костол и у МЗ Подвршка.

Почетку радова присуствовали су и председник општине Кладово, Саша Николић са сарадницима и директор пројекта компаније ЦРБЦ Ванг Шуефенг.

Овај пројекат ће у великој мери унапредити квалитет живота мештана у општини Кладово.

Ми све ово и радимо због грађана који су дуго чекали ове инвестиције, желимо да реализацијом пројекта нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације нагласио је министар Момировић, и похвалио је општину Кладово која је квалитетно урадила сву пројектну документацију, чиме су створени услови за несметану реализацију пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре "Чиста Србија".

"Општина Кладово, без подршке државе, ресорног Министарства и Владе Републике Србије, сама никада не би била у ситуацији да се упусти у финансирање капиталне инвестиције која је значајна и са аспекта заштите животне средине и биће магнет за потенцијалне инвеститоре", рекао је Саша Николић, председник општине Кладово.

"План је да канализацију добију становници приградског насеља Рит, као и станари у делу Брзе Паланке, Велике Врбице, Рткова и Корбова, док ће нову канализациону мрежу добити мештани у насељу Подвршка", појаснио је Николић.

Пројекат садржи и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на две локације, у зони приградског насеља Костол и у месној заједници Подвршка, додао је Николић и нагласио да је изградња 41-ог километра канализационе мреже, на шест локација, за општину Кладово значајна са аспекта заштите животне средине и биће магнет за потенцијалне инвеститоре.

Инвестицију у нову канализациону мрежу у општини Кладово, која ће обухватити укупно 6 насеља, финанасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са 21,3 милиона евра, а гради кинеска компанија ЦРБЦ.

Инвестиција у општини Кладово део је великог пројекта "Чиста Србија", који се у оквиру прве фазе спроводи у 14 општина и градова у којима ће се изградити 26 постројења за прераду отпадних вода и близу 700 километара потпуно нове канализационе мреже.

 

 

 

Извор: kladovo.org.rs