Вести

ВУЧИЋ У КЛАДОВУ

Председник Републике Србије Александар Вучић и Сем Фабрици шеф делегације ЕУ у Србији, присуствовали су церемонији поводом завршетка радова на ревитализацији бродске преводнице на српској страни хидроелектране "Ђердап 1". Догађају је присуствовао и Саша Николић председник општине Кладово. Обнова бродске преводнице почела је у машинском простору настављена је у бродској комори и на командном торњу. Вредност инвестиције која је финансирана кроз кредитна средства Европске инвестиционе банке у износу од 17,5 милиона евра, у комбинацији са бесповратним средствима ЕУ од 11 милиона евра износи 28,5 милиона евра, док је радни век преводнице продужен за наредних 30 до 40 година.
- То није крај улагања у Ђердап јер ћемо у наредних 10 година инвестирати додатних 380 милиона евра поручио је - председник Вучић.
Преводница је важна не само за Србију, већ и за све земље кроз које Дунав пролази и за ЕУ у целини, јер је у питању важан европски саобраћајни коридор, истакао је председник Србије и додао да је Исток Србије бисер наше земље, овде се није улагало више од пола века, томе је дошао крај, нагласио је Александар Вучић. Радови на реконструкцији бродске преводнице ЕПС-овог хидроенергетског и пловидбеног система Ђердап 1 био је поверен конзорцијуму извођача које је предводила немачка компанија ДСД Ноел. Досадашњи капацитет преводнице од око 6.300 пловила током године после реконструкција, коју су у оквиру конзорцијума радиле две српске фирме Феромонт и Електромонтажа, повећан је на 10.000 пловила годишње.
Председник Србије Александар Вучић је, у оквиру посете Кладову, обишао радове на реконструкцији деонице државног пута IБ реда од Голог Брда до Кладова у дужини од 34 километра које изводи Штрабаг. Он је током разговора са радницима и представницима локалне власти истакао да је тај пут веома значај за грађане тог дела Србије. Председник се том приликом интересовао и за друге путеве у том крају, на пример, за пут од Неготина до Брзе Паланке у дужини од 30 километара, затим пут до Клокочевца и ка другим местима. Градимо овде и нове путеве, од Кладова до Доњег Милановца и до Голупца, као и брзу саобраћајницу до Беогада, затим путеве према Рткову и Брзој Паланци, реконструишемо пут Неготин - Зајечар - поручио је председник Вучић. Вредност радова пута од Голог Брда до Кладова је 592 милиона динара, а посао ће бити готов у наредних десетак дана, јер је остало да се заврши још километар и по ове деонице.
Обиласку је присуствовао и министар грађевинарства Томислав Момировић, као и председници општина источне Србије.

Izvor: kladovo.org.rs